Wont Start in Freezing Temps unless given gas (First Generation) - DodgeIntrepid.Net Forums - Dodge Intrepid, Concorde, 300m and Eagle Vision chat
 
LinkBack Thread Tools Rate Thread Display Modes
post #1 of 10 (permalink) Old 01-15-2013, 07:31 PM Thread Starter
Intrepid Newbie
 
Join Date: Jan 2013
Location: LeClaire, Iowa
Posts: 5
Feedback: 0 / 0%
 
Wont Start in Freezing Temps unless given gas (First Generation)

Hi i Have a 3.5 liter 96 intrepid. Has 155xxx miles and recently stopped wanting to start in the cold weather like 10-30 degrees after sitting for more than a few hours. turns over and "coughs" like it wants to start but wont actually start unless i give it gas for about 2-3 minutes and shuts off if i take my foot off the gas before that. once it gets going it runs fine. i do know i have an issue with my EGR valve leaking because i can hear it and recently got a code that went away don't know if that could be a cause. Does anyone have any ideas as to what the problem could be??
cboone09 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 10 (permalink) Old 01-19-2013, 02:13 AM
Intrepid Newbie
 
Join Date: Oct 2012
Location: Edmonton, AB
Posts: 28
Feedback: 0 / 0%
 
You can hear the egr valve leaking? what's leaking? the vacuum line that operates it? How does it idle when it gets going? What RPMs? There are a few things that could cause that. Have you done any maintenance on it at all?
hardin800 is offline  
post #3 of 10 (permalink) Old 01-20-2013, 03:46 PM
Intrepid Modder
 
Join Date: Jan 2005
Location: Novato CA
Posts: 628
Feedback: 0 / 0%
                   
Do you smell gas under the hood?
stlrj is offline  
post #4 of 10 (permalink) Old 01-21-2013, 12:57 PM
Intrepid Modder
 
Join Date: Sep 2002
Location: Colorado Springs
Posts: 253
Feedback: 0 / 0%
                     
Quote:
Originally Posted by cboone09 View Post
Hi i Have a 3.5 liter 96 intrepid. Has 155xxx miles and recently stopped wanting to start in the cold weather like 10-30 degrees after sitting for more than a few hours. turns over and "coughs" like it wants to start but wont actually start unless i give it gas for about 2-3 minutes and shuts off if i take my foot off the gas before that. once it gets going it runs fine. i do know i have an issue with my EGR valve leaking because i can hear it and recently got a code that went away don't know if that could be a cause. Does anyone have any ideas as to what the problem could be??
I had that same problem on my '95 Eagle Tsi 3.5 when I had mistakenly used Bosch platinum spark plugs instead of the OEM Champion Coppers. This car works best with the original plugs.
vision67 is offline  
post #5 of 10 (permalink) Old 01-23-2013, 04:03 AM
Intrepid Newbie
 
MasterTech's Avatar
 
Join Date: Jan 2013
Location: Dallas
Posts: 57
Feedback: 0 / 0%
 
Quote:
Originally Posted by stlrj View Post
Do you smell gas under the hood?
Thats what I was thinking, not getting a good spray pattern, need injectors or a very good cleaning.
MasterTech is offline  
post #6 of 10 (permalink) Old 01-23-2013, 07:19 PM Thread Starter
Intrepid Newbie
 
Join Date: Jan 2013
Location: LeClaire, Iowa
Posts: 5
Feedback: 0 / 0%
 
i did smell gas from the exuaust pipe like a lawn mower and had a ecm failure code and multiple misfire code. i just had the spark plugs and wires changed got bosch coppers and seems to run fine now
cboone09 is offline  
post #7 of 10 (permalink) Old 01-23-2013, 07:22 PM Thread Starter
Intrepid Newbie
 
Join Date: Jan 2013
Location: LeClaire, Iowa
Posts: 5
Feedback: 0 / 0%
 
and i believe the actual EGR is leaking air because i looked at at and can hear that hissing sound like a vacuum leak its not the hose i don't believe
cboone09 is offline  
post #8 of 10 (permalink) Old 01-24-2013, 02:11 PM
Intrepid Modder
 
Join Date: Jan 2005
Location: Novato CA
Posts: 628
Feedback: 0 / 0%
                   
Quote:
Originally Posted by cboone09 View Post
and i believe the actual EGR is leaking air because i looked at at and can hear that hissing sound like a vacuum leak its not the hose i don't believe
Not likely since you would have gotten a trouble code by now.
stlrj is offline  
post #9 of 10 (permalink) Old 01-24-2013, 07:30 PM Thread Starter
Intrepid Newbie
 
Join Date: Jan 2013
Location: LeClaire, Iowa
Posts: 5
Feedback: 0 / 0%
 
well i did get a code for the EGR but it went away but the problem still persists
cboone09 is offline  
post #10 of 10 (permalink) Old 01-24-2013, 08:54 PM
Intrepid Pro
 
95intrepid99kid's Avatar
 
Join Date: Oct 2010
Location: Northern VA
Posts: 2,208
Feedback: 0 / 0%
                     
Bosch Coppers?! You were supposed to get Champion! I know that mine was the biggest PITA to start in the cold with Bosch platinums, and then we changed to Champion Coppers and haven't had a problem since.
95intrepid99kid is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the DodgeIntrepid.Net Forums - Dodge Intrepid, Concorde, 300m and Eagle Vision chat forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

Member names may only be composed of alpha-numeric characters. (A-Z and 0-9)

!!ATTENTION ADVERTISERS!! If you intend on advertising anything on this forum, whatsoever, you are required to first contact us here . Additionaly, we do NOT allow BUSINESS NAMES unless you are an Authorized Vendor. If you own a business, and want to do sales on this site via posting or private message, you will need to follow the rules. Shops, Stores, Distributors, Group Buys without being authorized will see your account terminated.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in









Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes Rate This Thread
Linear Mode Linear Mode
Rate This Thread:



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome