Replaced EGR now getting a 0401Code - DodgeIntrepid.Net Forums - Dodge Intrepid, Concorde, 300m and Eagle Vision chat
 
LinkBack Thread Tools Rate Thread Display Modes
post #1 of 4 (permalink) Old 02-06-2013, 01:24 PM Thread Starter
Intrepid Newbie
 
Join Date: Feb 2013
Location: Orlando
Posts: 3
Feedback: 0 / 0%
 
Replaced EGR now getting a 0401Code

Greetings eveyone. Just joined this forum and have found it extremely helpful getting my Concorde back in order. Thanks to all contributors.

Now for the latest. I was getting an 0404 code for a while and finally decided to replace the EGR. By all accounts it wasn't too bad of a job. All passageways were clear. Now that the new EGR is installed, check engine light is coming on with an 0401code that the manual describes as "EGR Failure". Could this be a bad EGR or poor electrical connection? Sound familiar to anyone?
anvil is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 4 (permalink) Old 02-10-2013, 09:35 AM Thread Starter
Intrepid Newbie
 
Join Date: Feb 2013
Location: Orlando
Posts: 3
Feedback: 0 / 0%
 
No feedback on this issue?
anvil is offline  
post #3 of 4 (permalink) Old 02-10-2013, 12:16 PM
Intrepid Pro
 
Adpros's Avatar
 
Join Date: May 2012
Location: East Saint Louis Co
Posts: 1,757
Feedback: 5 / 100%
                     
The P0404 is generally a DTC related to the electrical side of the EGR system. i.e. if you have a P0404 you likely have an issue with the sensor that reads the position of the EGR valve.

So, after reading the details of your repair, it looks like the EGR system has now a good working position switch which is telling the PCM that there is no EGR effect when the system requests it.

I see you noted the passages were clear but, while the EGR was off, was there any checking done to the source of the EGR tap? I am assuming this is a 2.7L with the tap on the right exhaust manifold. If the manifold is clogged with soot then the EGR P0401 will set.
Adpros is offline  
post #4 of 4 (permalink) Old 02-10-2013, 04:01 PM Thread Starter
Intrepid Newbie
 
Join Date: Feb 2013
Location: Orlando
Posts: 3
Feedback: 0 / 0%
 
Thank you for responding. That makes sense. Yes, the motor is the 2.7. The passages were clean where they attached to the egr, little to no sludge. I did not remove the opposite side of the tube where it attaches to the top of the exhaust manifold. The miles are a low 80k for a '99, So the internals are pretty clean and well maintained. Also, as i was removing the EGR connection, the plug did crack, but I did check the connection and it was tight. I also zip-tied it to secure it. Wasn't sure if the connection could be a factor, although you mentioned that it's now getting an 0402 is perhaps because its now receiving a signal. I could check inspect the opposite passage if you think their could be blockage? If that's clear, then what? I appreciate your feedback.
anvil is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the DodgeIntrepid.Net Forums - Dodge Intrepid, Concorde, 300m and Eagle Vision chat forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

Member names may only be composed of alpha-numeric characters. (A-Z and 0-9)

!!ATTENTION ADVERTISERS!! If you intend on advertising anything on this forum, whatsoever, you are required to first contact us here . Additionaly, we do NOT allow BUSINESS NAMES unless you are an Authorized Vendor. If you own a business, and want to do sales on this site via posting or private message, you will need to follow the rules. Shops, Stores, Distributors, Group Buys without being authorized will see your account terminated.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in









Random Question

Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes Rate This Thread
Linear Mode Linear Mode
Rate This Thread:



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome