Coolant Reservoir empties through overflow, help!! - DodgeIntrepid.Net Forums - Dodge Intrepid, Concorde, 300m and Eagle Vision chat
Reply
 
LinkBack Thread Tools Rate Thread Display Modes
post #1 of 19 (permalink) Old 07-05-2009, 08:17 PM Thread Starter
Intrepid Fan
 
Join Date: Oct 2008
Location: Warwick
Posts: 189
Feedback: 0 / 0%
 
Coolant Reservoir empties through overflow, help!!

Once the car heats up, the coolant gets realllly hot and starts emptying itself through the overflow hose... Any ideas whats wrong? I saw a slight rainbow color in the antifreeze, maybe a little oil not sure... I need help car is not drivable!
Aviation005 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 19 (permalink) Old 07-05-2009, 10:02 PM
Intrepid Modder
 
blue_02's Avatar
 
Join Date: Aug 2008
Location: bourbonnais, il
Posts: 308
Feedback: 0 / 0%
                     
Probably a bad reservoir cap
blue_02 is offline  
post #3 of 19 (permalink) Old 07-05-2009, 10:18 PM
Intrepid Pro
 
Join Date: Jul 2006
Location: Salvisa, KY
Posts: 1,064
Feedback: 0 / 0%
                     
Replace the cap, what is your temp gauge showing? Are the fans kicking into high/low speed?
Charles_Scott is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #4 of 19 (permalink) Old 07-05-2009, 10:27 PM Thread Starter
Intrepid Fan
 
Join Date: Oct 2008
Location: Warwick
Posts: 189
Feedback: 0 / 0%
 
Even with the cap off it just pours out. instead of going through the hose, it shot out of the open hole. Temp guage is normal until there is no coolant left. and yeah the rubber on the cap is torn and crap, but that cant be the prob when its not on!
Aviation005 is offline  
post #5 of 19 (permalink) Old 07-05-2009, 11:32 PM
 
Join Date: Jun 2009
Posts: 243
Feedback: 0 / 0%
                     
maybe you have air build up in the system. Replace that cap for starters and try and bleed some air out of the system. Mine did that too, drove me crazy till i found out my system was air-locked my friend said
95 Intrepid Evil's is offline  
post #6 of 19 (permalink) Old 07-05-2009, 11:36 PM
Intrepid Newbie
 
Join Date: Jun 2004
Location: Northwest USA
Posts: 95
Feedback: 0 / 0%
 
Reason they ^^ asked about the cap is that the reservoir has to keep pressure too. I believe it's a pressurized cap on the reserve tank.

Without pressurization water boils @ 212. Under pressure it boils at a higher point, and it's the same with coolant.

There's a reason the factory put that cap on there. They did not design it to run w/o a cap, everything will boil off like it does.
GreenAcres is offline  
post #7 of 19 (permalink) Old 07-06-2009, 12:01 AM
Intrepid Modder
 
blue_02's Avatar
 
Join Date: Aug 2008
Location: bourbonnais, il
Posts: 308
Feedback: 0 / 0%
                     
its supposed to shoot out of the tank with the cap off, that's why its called a pressurized system. buy a new cap and you'll be fine
blue_02 is offline  
post #8 of 19 (permalink) Old 07-06-2009, 12:12 AM Thread Starter
Intrepid Fan
 
Join Date: Oct 2008
Location: Warwick
Posts: 189
Feedback: 0 / 0%
 
hmm so you guys really think it was the cap?? Where can I get one?? I went to autozone b4 and they didnt have one for my car?? I got a 1997 ES 3.5L.

Thanks for all the help guys!

(Edit): Im starting to think it is more than the cap causing the problem.. when the engine was warm, the coolant SPEWED out of the uncovered hole. Were talking a lot came out very fast. I dont know, a new cap just doesnt seem like its gonna fix it, hopefully it will though!

My engine always ran a little hot. always got up to half way in traffic and even while driving, so maybe it could be the cap?

Last edited by Aviation005; 07-06-2009 at 12:20 AM.
Aviation005 is offline  
post #9 of 19 (permalink) Old 07-06-2009, 12:33 AM
Intrepid Pro
 
Join Date: Jul 2006
Location: Salvisa, KY
Posts: 1,064
Feedback: 0 / 0%
                     
It the water is warm/hot it will boil out, and fast....
Charles_Scott is offline  
post #10 of 19 (permalink) Old 07-06-2009, 01:12 AM
Intrepid Newbie
 
Join Date: Jun 2004
Location: Northwest USA
Posts: 95
Feedback: 0 / 0%
 
Quote:
Originally Posted by Aviation005 View Post
hmm so you guys really think it was the cap?? Where can I get one?? I went to autozone b4 and they didnt have one for my car?? I got a 1997 ES 3.5L.

Thanks for all the help guys!

(Edit): Im starting to think it is more than the cap causing the problem.. when the engine was warm, the coolant SPEWED out of the uncovered hole. Were talking a lot came out very fast. I dont know, a new cap just doesnt seem like its gonna fix it, hopefully it will though!

My engine always ran a little hot. always got up to half way in traffic and even while driving, so maybe it could be the cap?
Read about radiator over pressurization and defective pressure cap that may destroy radiator at Radiatorinfo.com.

Maybe the above link will help explain the system.
GreenAcres is offline  
post #11 of 19 (permalink) Old 07-06-2009, 01:16 AM
Intrepid Fan
 
dmill89's Avatar
 
Join Date: Aug 2007
Location: Harrisburg, PA.
Posts: 141
Feedback: 0 / 0%
           
Quote:
Originally Posted by Aviation005 View Post
hmm so you guys really think it was the cap?? Where can I get one?? I went to autozone b4 and they didnt have one for my car?? I got a 1997 ES 3.5L.

Thanks for all the help guys!

(Edit): Im starting to think it is more than the cap causing the problem.. when the engine was warm, the coolant SPEWED out of the uncovered hole. Were talking a lot came out very fast. I dont know, a new cap just doesnt seem like its gonna fix it, hopefully it will though!

My engine always ran a little hot. always got up to half way in traffic and even while driving, so maybe it could be the cap?
You should be able to get one at any chrysler dealer (with OE you shouldn't have to worry about quality with aftermarket some brands are good and others are not). I believe Pep-boys also tends to have them if there is one near you (just make sure to get the regular kind not the lever vent ones those tend to have problems)
dmill89 is offline  
post #12 of 19 (permalink) Old 07-06-2009, 01:28 AM
Intrepid Newbie
 
Join Date: Jun 2004
Location: Northwest USA
Posts: 95
Feedback: 0 / 0%
 
Quote:
Originally Posted by dmill89 View Post
You should be able to get one at any chrysler dealer (with OE you shouldn't have to worry about quality with aftermarket some brands are good and others are not). I believe Pep-boys also tends to have them if there is one near you (just make sure to get the regular kind not the lever vent ones those tend to have problems)
Just what I was thinking. When all else fails, the dealer will have it. What, 10-15 bucks at the most?

Some places it just doesn't pay to try to save a buck. Keeping the car from overheating is one of them.
I have spent lots of time and effort with at least two cars I can recall, dealing with inadequate factory radiators. I finally rigged up overflows, and voila! Problem solved.
GreenAcres is offline  
post #13 of 19 (permalink) Old 07-06-2009, 07:34 PM Thread Starter
Intrepid Fan
 
Join Date: Oct 2008
Location: Warwick
Posts: 189
Feedback: 0 / 0%
 
Bought a new pressure release cap at autozone for $7, car runs fine now!!!!

Also just did seafoam, it was smoking like CRAZY just idling... I live in condos, my neighbors are gonna love me in a few minutes when I take it for a ride lmao!!!

Thanks for the help guys!
Aviation005 is offline  
post #14 of 19 (permalink) Old 07-06-2009, 10:02 PM
Intrepid Newbie
 
Airwolf1679's Avatar
 
Join Date: May 2005
Location: Harrisburg, PA
Posts: 27
Feedback: 0 / 0%
 
I thought you weren't supposed to run the car at anything more than idle for about 20-30 minutes with Seafoam in the oil? I did the Amsoil treatment a few years ago and left it run for about 15-20 minutes before draining the oil. Put in new, cheap as hell, dino oil before the treatment to make sure it'd clean out as much as possible.
Airwolf1679 is offline  
post #15 of 19 (permalink) Old 07-06-2009, 10:04 PM Thread Starter
Intrepid Fan
 
Join Date: Oct 2008
Location: Warwick
Posts: 189
Feedback: 0 / 0%
 
I did the seafoam in the vacuum lines, not the oil. And once i added it i shut the car off and let it sit 25 minutes.

After the 25 minutes i drove it out of my condo complex and couldnt see the road in the rearview.. it was comical. people STARED haha
Aviation005 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the DodgeIntrepid.Net Forums - Dodge Intrepid, Concorde, 300m and Eagle Vision chat forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

Member names may only be composed of alpha-numeric characters. (A-Z and 0-9)

!!ATTENTION ADVERTISERS!! If you intend on advertising anything on this forum, whatsoever, you are required to first contact us here . Additionaly, we do NOT allow BUSINESS NAMES unless you are an Authorized Vendor. If you own a business, and want to do sales on this site via posting or private message, you will need to follow the rules. Shops, Stores, Distributors, Group Buys without being authorized will see your account terminated.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in










Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes Rate This Thread
Linear Mode Linear Mode
Rate This Thread:



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome