Loose oil filter? - DodgeIntrepid.Net Forums - Dodge Intrepid, Concorde, 300m and Eagle Vision chat
 
LinkBack Thread Tools Rate Thread Display Modes
post #1 of 9 (permalink) Old 04-14-2003, 08:24 AM Thread Starter
 
Join Date: Aug 2002
Posts: 63
Feedback: 0 / 0%
 
Loose oil filter?

'99 2.7 108,000
I've noticed that my last 3 or 4 oil filters have worked themselves loose. At first I blamed it on the shop that changed by oil, but after doing the last two changes myself I'm convinced that the filter is working itself loose. I hand tightened the last one as tight as I could get it with one hand, and now, 3,000 miles later, it simply spun off with no resistance! I don't know what was holding it on. Has anybody else had this happen?

I use Mobil 1 and the FRAM ultra filter in the past. Am trying a Purolator filter this time.
Frank is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 9 (permalink) Old 04-14-2003, 10:30 AM
Intrepid Modder
 
Join Date: Mar 2003
Location: USA
Posts: 307
Feedback: 0 / 0%
                     
Frank, same thing with mine. Changed mine this weekend, and filter came off with no effort. I'm guessing we'll have to crawl under and hand tighten every once in a while to make sure the damn thing doesn't come off going down the road, huh? Damn 2.7's..........
tx2002intrep is offline  
post #3 of 9 (permalink) Old 04-15-2003, 12:17 AM
Intrepid Modder
 
Join Date: Feb 2003
Location: Ontario
Posts: 407
Feedback: 1 / 100%
                     
Are you putting a bit of oil on the rubber seal before you install the new filter? If not, that would account for it being loose later.
wire2 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #4 of 9 (permalink) Old 04-15-2003, 12:48 AM
 
Join Date: May 2002
Posts: 995
Feedback: 0 / 0%
                     
Noticed the same with my car. the filter simply started turning as soon as I put my hand on it. Of cource the filter was some noname brand the prev owner put on, so I don't know. But the filter's I use are Donaldson filter with you get at Napa, and they are simple minded, has numbers at each 1/4 of the filter, you snug tight, and the number you see minus 1 is where you tighten it up to. I use these on the buses and other cars we have, no problems with filter lossing off. Also I don't use oil to lube the seal, I use grease, makes it alot easer to remove and not fight with a seal stuck to the base.
BCintrepid is offline  
post #5 of 9 (permalink) Old 04-15-2003, 01:01 AM
Intrepid Modder
 
01_RT's Avatar
 
Join Date: Jun 2002
Location: Sacramento, CA
Posts: 285
Feedback: 0 / 0%
                     
Question

Quote:
Originally posted by wire2
Are you putting a bit of oil on the rubber seal before you install the new filter? If not, that would account for it being loose later.
I would bet on this. I accidently did not put oil on the seal on my old s-10 and it backed itself out.

Any REAL mechanics out there know the deal with oiling the seal? Does it create a suction between the block and the pores in the gasket?
01_RT is offline  
post #6 of 9 (permalink) Old 04-15-2003, 06:35 AM
 
Join Date: Jul 2002
Posts: 182
Feedback: 0 / 0%
 
Oiling the seal is a 2 purpose thing. FIRST, When you turn the filter on and tighten it up, a DRY seal COULD bunch up or grab and pull loose. THAT would/could cause a massive leak immediately after you start the vehicle up because the seal would NOT be sealing.
Second, the oil helps keep the seal from baking to the seal surface so that when you take the filter off when changing oil, it will stay with the filter and come off like it should. ALWAYS check to see that the filter gasket came off BEFORE you put the new oil filter back on.
You should also put fresh oil IN the NEW FILTER before you put it on the vehicle. This helps saturate the filtering elements inside the filter and when the vehicle engine starts, the oil gets a head start thru the engine instead of having to wait a second or so after it is pumped to the filter and then saturate the elements and then pump on into the engine. Helps ALOT. :alien:
Rich Benner Jr is offline  
post #7 of 9 (permalink) Old 04-15-2003, 07:58 AM Thread Starter
 
Join Date: Aug 2002
Posts: 63
Feedback: 0 / 0%
 
I've always oiled the seal before installing the filter. I'm wondering if it's also due to the filter (Fram). I'll know more after I get a few miles on the Puroilater filter.
Frank is offline  
post #8 of 9 (permalink) Old 04-15-2003, 08:30 AM
Intrepid Modder
 
Join Date: Feb 2003
Location: Connecticut
Posts: 474
Feedback: 0 / 0%
 
Quote:
Originally posted by Frank
I've always oiled the seal before installing the filter. I'm wondering if it's also due to the filter (Fram). I'll know more after I get a few miles on the Puroilater filter.
Hmmm...of all the cars I've had, never had this problem. See what the different filter does. FYI, check this site for recent discussion on FRAM filters - they are not what you would consider a "quality" choice based on a number of tests. Regarless, before I discovered this info I used FRAM a lot and never had a problem.

Maybe a little extra torque wouldn't hurt - depending on how much you are applying now of course.
Sturge is offline  
post #9 of 9 (permalink) Old 04-15-2003, 09:51 AM
Intrepid Modder
 
Join Date: Mar 2003
Location: USA
Posts: 307
Feedback: 0 / 0%
                     
I always put some fresh oil on the seal...........but this is the first oil change that I have done on this car too. Usually with cars I have had in the past, when I did the first oil change on them I had a hard time getting the filter off even with an oil filter wrench. But the filter they had on the trep was a STP filter......so who knows. See how it goes from here............
tx2002intrep is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the DodgeIntrepid.Net Forums - Dodge Intrepid, Concorde, 300m and Eagle Vision chat forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

Member names may only be composed of alpha-numeric characters. (A-Z and 0-9)

!!ATTENTION ADVERTISERS!! If you intend on advertising anything on this forum, whatsoever, you are required to first contact us here . Additionaly, we do NOT allow BUSINESS NAMES unless you are an Authorized Vendor. If you own a business, and want to do sales on this site via posting or private message, you will need to follow the rules. Shops, Stores, Distributors, Group Buys without being authorized will see your account terminated.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in










Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes Rate This Thread
Linear Mode Linear Mode
Rate This Thread:



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome