Trying to solve idle problem... '97 3.5 - DodgeIntrepid.Net Forums - Dodge Intrepid, Concorde, 300m and Eagle Vision chat
 
LinkBack Thread Tools Rate Thread Display Modes
post #1 of 2 (permalink) Old 03-05-2004, 12:03 AM Thread Starter
 
Join Date: Jul 2002
Posts: 5
Feedback: 0 / 0%
 
Trying to solve idle problem... '97 3.5

Hello All,

Long time lurker, first time poster. Firstly, kudos to the good folks
who run this site and to all of you who give of your time to try
and help others. Well done!

I purchased my '97 Intrepid back about 2 1/2 years ago and,
until recently, it had run like a top. I noticed about 10 days ago
that when at idle, in or out of gear, there was a slight misfire.
Under load the car was acting normal. (No MIL at this time).
Browsing through the posts here I saw others with similar idle
problems and many seemed to think it might be the Idle Air
Control valve. I removed the IAC and sure enough it was
carboned up pretty good. I clean the deposit off the pintle and
re-installed it. When I started the car it ran poorly for the first
minute or so, then started to idle in the normal 700-800 RPM
in P/N and 500-600 RPM in gear. However, the miss was still there
and now the MIL was illuminated.

Key code check returned 12 and 43. I know about 12 and the
Haynes manual addresses the 43 as misfire basically. So I took
the car to Auto Value and had them run the scan tool which
revealed a misfire on cylinder 5.

The car does not see a lot of use, and to my knowledge, had
never had much done in the way of scheduled maintenance,
aside from the regular oil changes I've performed since buying it.
(Had 103,000 kms on it at purchase, has 124,000 kms now.)
So I changed the plugs, plug wires, fuel filter, as well as replaced
PCV valve, PCV hose (was starting to crack) and the air-make up
hose (was split on valve cover inlet). Fired her up, no change.

Yesterday morning was about -18C (0 F) I started the car
and it started as normal initially, then it began to pulse the
idle. Up to about 1200 RPM then down to about 400 RPM,
repeated this for about 5 times over about 30 seconds, then
settled into normal idle. (Still missing though) I have never
noticed this before, it hasn't be this cold for a while here and I
normally do not let the car warm up before driving it. Car still
seems to run as normal under load.

I'm on a limited budget at the moment and can't really afford
to have the car checked out at a dealership, I could really use
some ideas on what I should look at next. All replies are greatly
appreciated.

Thanks in advance.

Regards, Gorgar.
Gorgar is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 2 (permalink) Old 03-05-2004, 12:22 AM
Intrepid Modder
 
Join Date: Mar 2003
Location: Long Island, NY
Posts: 448
Feedback: 0 / 0%
   
Had a rough idle with my Wife's 5.0L Explorer. Got to the point where I was getting a CEL. I mentioned cleaning the IAC to my Service Guy at Ford. They recommend not cleaning it. Did a replacement ...truck never ran so smooth.

Cost was $75 for parts and about $125 labor [I got JERKED]
Do it yourself.
davescanoe is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the DodgeIntrepid.Net Forums - Dodge Intrepid, Concorde, 300m and Eagle Vision chat forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

Member names may only be composed of alpha-numeric characters. (A-Z and 0-9)

!!ATTENTION ADVERTISERS!! If you intend on advertising anything on this forum, whatsoever, you are required to first contact us here . Additionaly, we do NOT allow BUSINESS NAMES unless you are an Authorized Vendor. If you own a business, and want to do sales on this site via posting or private message, you will need to follow the rules. Shops, Stores, Distributors, Group Buys without being authorized will see your account terminated.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in










Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes Rate This Thread
Linear Mode Linear Mode
Rate This Thread:



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome