99 2.7 problems... - DodgeIntrepid.Net Forums - Dodge Intrepid, Concorde, 300m and Eagle Vision chat
 
LinkBack Thread Tools Rate Thread Display Modes
post #1 of 10 (permalink) Old 10-26-2004, 03:14 PM Thread Starter
Intrepid Modder
 
greystr's Avatar
 
Join Date: Jan 2003
Location: north alabama
Posts: 449
Feedback: 1 / 100%
                     
Question 99 2.7 problems...

over the last few months ive developed a few problems which i think are related.
99 2.7 with 110,000 miles. oil changed every 3000. taken care of
1st
a strange noise from the engine. in low gears from about 1500 to 2500 rpm i get a rattle sounds. it sounds like a shaking piece of metal inside something. only in those rpms and onle when the engine is hot.

2nd
burning oil. about a quart a week. its always low. ive been using mobile 1 synthetic for about a year so at $5 a quart its getting expensive.

3rd
white smoke when i gun it. im sure related to the oil burning.

so what do i need to do/ check. any help would be appreciated. thx
greystr is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 10 (permalink) Old 10-26-2004, 03:18 PM
 
Join Date: Oct 2004
Posts: 462
Feedback: 0 / 0%
               
1 Sounds like piston slap

2 rings, check the pcv

3 rings, checkthe pcv
wrench is offline  
post #3 of 10 (permalink) Old 10-26-2004, 03:26 PM Thread Starter
Intrepid Modder
 
greystr's Avatar
 
Join Date: Jan 2003
Location: north alabama
Posts: 449
Feedback: 1 / 100%
                     
Quote:
Originally Posted by wrench
1 Sounds like piston slap

2 rings, check the pcv

3 rings, checkthe pcv
can you be more specific. how can i fix check/this?
greystr is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #4 of 10 (permalink) Old 10-26-2004, 03:38 PM
 
Join Date: Oct 2004
Posts: 462
Feedback: 0 / 0%
               
The PCV is on the manifold. There is a hose that runs to it. Remove the hose with the engine running. You should hear a hissing noise. If you do plug the hose back in. Unplug the hose from the back side of the manifold. Take a piece of thin cardboard or something like it and place it on the hose. It should suck the cardboard or paper closer to the hose. If it does not and the PCV valve is good(you should replace it) replace the hose.
wrench is offline  
post #5 of 10 (permalink) Old 10-26-2004, 03:55 PM Thread Starter
Intrepid Modder
 
greystr's Avatar
 
Join Date: Jan 2003
Location: north alabama
Posts: 449
Feedback: 1 / 100%
                     
pcv was clogged. could this cause me to burn that much oil? it was so bad that the rubber hose connecting the plastic tube to the valve jsut ripped apart when i pulled on it. it was coated on the inside. the plastic hose flows air but is dirty inside. any ideal on how to clean it? degreaser? thx for the help
greystr is offline  
post #6 of 10 (permalink) Old 10-26-2004, 04:11 PM
 
Join Date: Oct 2004
Posts: 462
Feedback: 0 / 0%
               
The PCV could cause you to burn a lot of oil. replace that and the hose. If you can get the plastic hose off the car, just wash it in dish soap and warn water.
wrench is offline  
post #7 of 10 (permalink) Old 10-26-2004, 04:25 PM
 
Join Date: Oct 2004
Posts: 462
Feedback: 0 / 0%
               
By the way, that rattle noise may have been caused by the same thing. After you get it replaced, see if it is still there.
wrench is offline  
post #8 of 10 (permalink) Old 10-26-2004, 04:43 PM Thread Starter
Intrepid Modder
 
greystr's Avatar
 
Join Date: Jan 2003
Location: north alabama
Posts: 449
Feedback: 1 / 100%
                     
Quote:
Originally Posted by wrench
By the way, that rattle noise may have been caused by the same thing. After you get it replaced, see if it is still there.
thx for the help man. got the valve and rubber hose replaced and the plastic hose clean as a whisle. thx agian and i will let you knw about the noise.
greystr is offline  
post #9 of 10 (permalink) Old 10-26-2004, 04:56 PM
Intrepid Pro
 
Gorm's Avatar
 
Join Date: Jan 2003
Location: Iowa
Posts: 7,101
Feedback: 20 / 100%
                     
As Luck would have it. I don't beleive the board knows of a case where a 2.7 has gone bad after using mobil 1 for more than 10k. So maybe it was just the PCV thing.

--Gorm
Gorm is offline  
post #10 of 10 (permalink) Old 10-26-2004, 05:38 PM
 
Join Date: Aug 2003
Posts: 2,536
Feedback: 3 / 100%
                     
If the metal rattling has stopped with the PCV valve replacement, it was likely that the spring-loaded stopper in the old PCV valve was vibrating (and making noise) in sympathy with the engine at the RPMs mentioned.
'98-ESer is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the DodgeIntrepid.Net Forums - Dodge Intrepid, Concorde, 300m and Eagle Vision chat forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

Member names may only be composed of alpha-numeric characters. (A-Z and 0-9)

!!ATTENTION ADVERTISERS!! If you intend on advertising anything on this forum, whatsoever, you are required to first contact us here . Additionaly, we do NOT allow BUSINESS NAMES unless you are an Authorized Vendor. If you own a business, and want to do sales on this site via posting or private message, you will need to follow the rules. Shops, Stores, Distributors, Group Buys without being authorized will see your account terminated.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in










Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes Rate This Thread
Linear Mode Linear Mode
Rate This Thread:



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Want to buy new water pump for 99 2.7 Intrepid...timing chain... Communicator7 Buy / Sell / Trade 1 06-25-2005 04:50 PM
For sale: NEW Short Intake to be used for my 99 2.7 Intrepid Communicator7 Buy / Sell / Trade 8 09-06-2004 12:37 AM
Electrical Problems On 2.7 99 Mad Max General Discussion (Second Generation) 0 08-17-2003 08:02 PM
2.7 Motor Problems Hybrid srt General Discussion (Second Generation) 172 06-28-2003 08:24 AM
antoher 2.7 w/engine problems Mogul3.5 General Discussion (Second Generation) 211 02-13-2003 09:44 AM

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome