Code 0700 - the speed sensor variety - DodgeIntrepid.Net Forums - Dodge Intrepid, Concorde, 300m and Eagle Vision chat
 
LinkBack Thread Tools Rating: Thread Rating: 2 votes, 5.00 average. Display Modes
post #1 of 4 (permalink) Old 10-10-2006, 07:24 PM Thread Starter
 
Join Date: Jul 2004
Posts: 677
Feedback: 0 / 0%
                     
Code 0700 - the speed sensor variety

So Sunday I noticed that the car wasn't as smooth as usual when downshifting etc and before I knew it... *ding*... CEL was on. Motherf...
Checked for codes using the key cycling trick and got the 0700 general transmission error message. I knew already it was probably the speed sensors which blew (from reading threads about it here) and called the mechanic who was able to check the codes more thoroughly last night. Codes were: 0731, 0732, 0733 & 0734. We agreed that another mechanic who works freelance with my buddy but actually works for AAMCO would check it out this evening around 6pm. Oh well, what could I do?

So I went online again last night and found this excellent post by Ronbo:
Quote:
I'll give you some of the info out of my 1999 Transmission Diagnostic manual. First off under the paragraph of Set Condition: Codes P0731, P0732, P0733, P0734 set if the ratio of the input RPM (Nt) to output RPM (No) does not match the given gear.
Under possible causes it talks mainly about making sure the electrical connections to the TCM are good and to also check the connections to the Input/Output Speed Sensors. Also states that a Low Battery voltage can cause this.
Was your speedometer working when this happened? Also is the Transmission Range Display(The gear indicator at the bottom of the tachometer) working correctly? As in when you are in Drive only the "D" is circled and not any others?
The sensors are relatively cheap at the dealer or can be ordered online from Moparsupercenter.com for about $15 each. They are accessable outside the transmission and are relatively easy to replace. A number of fault codes pop up because of the sensors.
I would also reset the TCM (Transmission Control Module) by removing the relay in the Power Distribution Center located in the engine compartment on the Drivers side. It's labeled TCM. Just unplug it for a few minutes and put it back in. Then drive it to see if the fault returns right away.
So I called the mechanic back and told him to go ahead and change the speed sensors after I would drop the car off this morning and if it didn't work, the other tranny mechanic could look closer at it (and charge more money!)
So the guy changed the input/output speed sensors and it worked! The car runs better than ever and he only charged me a total of $70 including labor!

Look no further than DI.net for the solution to your problem! Ronbo, you are the man and I'd rep you like a madman if I hadn't recently.

Btw, these are pics of the old sensors:





Last edited by Treppin99; 10-10-2006 at 07:27 PM.
Treppin99 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 4 (permalink) Old 10-10-2006, 07:31 PM
Intrepid Pro
 
sneke_eyez's Avatar
 
Join Date: May 2005
Location: North Brookfield/Worcester, Massachusetts
Posts: 2,145
Feedback: 1 / 100%
                     
i'm glad that you got your problem solved and that the LHS is back up and running fine for you!!!
sneke_eyez is offline  
post #3 of 4 (permalink) Old 10-11-2006, 01:07 AM
Woober Goobers!

 
Ronbo's Avatar
 
Join Date: Mar 2005
Location: Tiny Pebble, AR
Posts: 48,987
Feedback: 44 / 100%
                     
Good to hear my research and posts helped out another member! $40+labor for sensors sure beats $1500-2000 for an unneeded trans rebuild that the shops like to push on you. Hope you get many more trouble free miles out of it.
Ronbo is online now  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #4 of 4 (permalink) Old 10-11-2006, 09:14 AM Thread Starter
 
Join Date: Jul 2004
Posts: 677
Feedback: 0 / 0%
                     
Thanks, Ryan and thanks Ron.
If one doesn't know of the sensor issue, it's not hard to imagine letting the mech convince you that your tranny is toast. If you don't know better, you just go with what the "trained specialist" will tell you.
Treppin99 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the DodgeIntrepid.Net Forums - Dodge Intrepid, Concorde, 300m and Eagle Vision chat forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

Member names may only be composed of alpha-numeric characters. (A-Z and 0-9)

!!ATTENTION ADVERTISERS!! If you intend on advertising anything on this forum, whatsoever, you are required to first contact us here . Additionaly, we do NOT allow BUSINESS NAMES unless you are an Authorized Vendor. If you own a business, and want to do sales on this site via posting or private message, you will need to follow the rules. Shops, Stores, Distributors, Group Buys without being authorized will see your account terminated.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in










Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes Rate This Thread
Linear Mode Linear Mode
Rate This Thread:



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
speedo shows 70 in park? speed limiter shuts car down @ 30 mph? warlockpain General Discussion (First Generation) 13 06-04-2006 07:10 PM
Trans won't change gears JGG8891 General Discussion (First Generation) 5 02-11-2006 11:10 PM
I'm gonna be called a liar for this one. griffinzein Performance / Modifications (First Generation) 54 01-10-2006 01:22 AM
fault code 0700 mtbaughs General Discussion (Second Generation) 12 03-27-2004 08:47 PM
reason why not to speed LordDragon Street Stories Etc. 18 10-04-2002 01:42 PM

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome