Car wont start AGAIN!!!! - DodgeIntrepid.Net Forums - Dodge Intrepid, Concorde, 300m and Eagle Vision chat
 
LinkBack Thread Tools Rate Thread Display Modes
post #1 of 8 (permalink) Old 01-18-2007, 05:24 PM Thread Starter
 
Join Date: Nov 2006
Posts: 37
Feedback: 0 / 0%
                     
Car wont start AGAIN!!!!

Im starting to get sick of this. I have a 95 3.5l trep. I had this same problem a few months ago. I went outside this morning to move the car, started no problem. Then I went outside this afternoon, and nothing, it will crank and crank, and almost turn, but it wont start????? I tried pushing the pedal all the way down to make sure its not flooded.

I have a half a tank of gas in it. could the lines be frozen? but then again why would it start this morning?? If I got some anti freeze gas tonight would that help?? It started the other day when it was 1degree outside..and I had less gas in it then I do now.

when this happened a few moths ago, it went a few days of not starting, and then all of a sudden it started??? I brought it to the mechanic and he cleared and renewed the codes and I was good to go

whats the deal, I cant rely on this car....
SDHW44 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 8 (permalink) Old 01-18-2007, 05:26 PM
 
Join Date: Aug 2005
Posts: 3,411
Feedback: 7 / 100%
                     
i dont think your gas froze, it would have to be like 40 below for gas to freeze and it dosent freeze it just turns gel.
I beata firebird ina ES is offline  
post #3 of 8 (permalink) Old 01-18-2007, 05:36 PM
Intrepid Pro
 
Ryan D.'s Avatar
 
Join Date: Jul 2003
Location: Ft. Wayne, IN
Posts: 1,312
Feedback: 3 / 100%
                     
wouldnt hurt to put in some of that HEET gas treatment shit
Ryan D. is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #4 of 8 (permalink) Old 01-18-2007, 08:00 PM Thread Starter
 
Join Date: Nov 2006
Posts: 37
Feedback: 0 / 0%
                     
any other ideas of what might be going on???
SDHW44 is offline  
post #5 of 8 (permalink) Old 01-18-2007, 08:46 PM Thread Starter
 
Join Date: Nov 2006
Posts: 37
Feedback: 0 / 0%
                     
Okay, so I went out their, and I keep cranking it over and over, and finally it turned over, however, it is bellowing white smoke??? whats the deal. Could it be internal coolant leak, i.e., cracked head/blown head gasket. I could defiantly smell gas when I was cranking it, I pushed to pedal all the way doen in order not to flood it?? I have a half a tank of gas, should I go and fill it up and put some of that heat stuff in it?? Im almost afraid of driving it to the gas station.

Last edited by SDHW44; 01-18-2007 at 09:01 PM.
SDHW44 is offline  
post #6 of 8 (permalink) Old 01-18-2007, 09:23 PM Thread Starter
 
Join Date: Nov 2006
Posts: 37
Feedback: 0 / 0%
                     
here are the codes that I got from the key on/off, 12, 51, 77, 55

Last edited by SDHW44; 01-19-2007 at 06:07 AM.
SDHW44 is offline  
post #7 of 8 (permalink) Old 01-18-2007, 10:45 PM
Intrepid Pro
 
jedgxe's Avatar
 
Join Date: Mar 2004
Location: Wisconsin
Posts: 1,439
Feedback: 0 / 0%
                     
There is no such thing as a code 3. How about a 12 instead ?
12=battery has been disconnected within the last 50 warm up cycles.

51= o2 sensors indicate a lean a/f ratio. this could be from you putting the pedal to the metal when you start it.

77=an open or shorted condition in the speed control relay circuit.

55=end of messages.

The only way your gas could get enough moisture in it to freeze would be if you're in the habit of always running on empty.If you always fill it up all the way when you get gas , then you will not have a freeze up problem, unless got a watered down tankful from the gas station (never happened to me in 30 years of driving).

I'm not sure what year 3.5 had a cold start issue, but I think it was '95. There was a 'puter update for the problem and also the spark plugs were to be gapped at .035" instead of the original spec. of .050"

Does it crank fairly strong when you try starting it ?

2003 Intrepid SXT 51,000 miles 1-10-06

'94 3.3 Intrepid owned since May '94 182,000 miles has been traded in for the above.

Last edited by jedgxe; 01-18-2007 at 10:51 PM.
jedgxe is offline  
post #8 of 8 (permalink) Old 01-19-2007, 06:06 AM Thread Starter
 
Join Date: Nov 2006
Posts: 37
Feedback: 0 / 0%
                     
Quote:
Originally Posted by jedgxe
There is no such thing as a code 3. How about a 12 instead ?
12=battery has been disconnected within the last 50 warm up cycles.

51= o2 sensors indicate a lean a/f ratio. this could be from you putting the pedal to the metal when you start it.

77=an open or shorted condition in the speed control relay circuit.

55=end of messages.

The only way your gas could get enough moisture in it to freeze would be if you're in the habit of always running on empty.If you always fill it up all the way when you get gas , then you will not have a freeze up problem, unless got a watered down tankful from the gas station (never happened to me in 30 years of driving).

I'm not sure what year 3.5 had a cold start issue, but I think it was '95. There was a 'puter update for the problem and also the spark plugs were to be gapped at .035" instead of the original spec. of .050"

Does it crank fairly strong when you try starting it ?
Thanks for the info,

I will tell you I have a bad habit of letting it run on e for as long as i can go, then only putting in 20$ or so... so that could be an issue???

It does crank really strong. I tested the battery and alternator and they both show a strong reading.

I did just put new plugs in at .035, when I went through this the first time a few months ago.

the code 77 showed up last time, but I brought it to my mechanic, and he checked it out said he couldnt find a problem, and reset the codes???

It did start the other morning when it was 1degree out where i live, no problem.
SDHW44 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the DodgeIntrepid.Net Forums - Dodge Intrepid, Concorde, 300m and Eagle Vision chat forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

Member names may only be composed of alpha-numeric characters. (A-Z and 0-9)

!!ATTENTION ADVERTISERS!! If you intend on advertising anything on this forum, whatsoever, you are required to first contact us here . Additionaly, we do NOT allow BUSINESS NAMES unless you are an Authorized Vendor. If you own a business, and want to do sales on this site via posting or private message, you will need to follow the rules. Shops, Stores, Distributors, Group Buys without being authorized will see your account terminated.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in










Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes Rate This Thread
Linear Mode Linear Mode
Rate This Thread:



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome