How to remove a really tough wheel hub? - DodgeIntrepid.Net Forums - Dodge Intrepid, Concorde, 300m and Eagle Vision chat
 
LinkBack Thread Tools Rate Thread Display Modes
post #1 of 10 (permalink) Old 02-11-2007, 08:12 PM Thread Starter
Intrepid Modder
 
Join Date: Jul 2001
Location: Germantown, MD
Posts: 568
Feedback: 1 / 100%
                     
How to remove a really tough wheel hub?

The hub on my intrepid is toast and I've got a new one. I got all the bolts off, but the damn thing will not come off! I've hammered on this thing for several hours and it is not budging. So I was curious if they make a tool, wedge, spreader, or anything like that specifically to remove tough wheel hubs?

Thanks for any help guys.

Mike
buschman is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 10 (permalink) Old 02-11-2007, 08:29 PM
 
Join Date: May 2005
Posts: 2,917
Feedback: 2 / 100%
                     
It's called a puller.
TERMINATOR101CA is offline  
post #3 of 10 (permalink) Old 02-11-2007, 09:07 PM
Intrepid Modder
 
kyle712's Avatar
 
Join Date: Jun 2003
Location: sarnia,ontario
Posts: 296
Feedback: 0 / 0%
                     
I had this problem about 2 months ago and i ended up breaking a good puller because it was seized pretty good, so i got another puller and had access to a torch and i had to heat it up and use the puller to get it off took awhile but it did break free.
kyle712 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #4 of 10 (permalink) Old 02-11-2007, 10:17 PM
Intrepid Modder
 
Join Date: Feb 2006
Location: NJ
Posts: 376
Feedback: 2 / 100%
                     
Get the heaviest dead blow hammer you can find. Harbor Freight usually has them pretty cheap. You may still need a little heat, but you'll be able to really smack the hell out of it with much better control. Plus, you won't mar the surface.
Chief Brody is offline  
post #5 of 10 (permalink) Old 02-12-2007, 12:33 AM
Intrepid Modder
 
Join Date: May 2006
Location: Central IL
Posts: 338
Feedback: 0 / 0%
 
get a puller.

put puller on hub.

tighten it down until it pops off.

If it does not pop off after a good amount of tightening, get a 3 pound hammer

strike the center post of the puller with tension on it. tighten puller and repeat. Should pop right off after a few blows on the center post.

AJ
IntrepidHero is offline  
post #6 of 10 (permalink) Old 02-12-2007, 07:45 AM
Garfield Rules
 
95trep3.3's Avatar
 
Join Date: Apr 2003
Location: Summerville, SC
Posts: 9,144
Feedback: 4 / 100%
                     
Well I am suprised no one has asked this but is it the front or the rear hub. If it is the rear then they make a CV shaft press the is used to push the CV shaft out of the front hub. It mounts to the wheel studs and presses on the center. If it is the front then just use a hammer and plenty of Pb Blaster. It would help to use Pb Blaster on the rear to.
95trep3.3 is offline  
post #7 of 10 (permalink) Old 02-12-2007, 08:04 AM Thread Starter
Intrepid Modder
 
Join Date: Jul 2001
Location: Germantown, MD
Posts: 568
Feedback: 1 / 100%
                     
Sorry, it's a front hub.

I did find a gear puller in my box of misc tools and tried that last night with the aid of a blow torch and no luck. But it was too late to hammer on it so I'll give that a shot tonight.

I'm not sure what happened as I had the right front hub go about 6 months ago and that much much easier to deal with than this one is turning out to be.

However the car started sounding like a helicopter and finally yesterday something happened and the car started to shake violently and steering response was very sloppy. Turns out three of the studs had snapped off and the two that were on I was able to spin off by hand once I got the car in the air. So I'm thinking the heat from the bad hub caused those studs to weaken... but that is only a guess. I have no idea why three studs on one wheels broke. Other than the occational tire rub on a curb when parking I know of no trama to the car that would cause this.

But anyway, my thinking is the heat that caused those studs to snap or the trama the hub in curred on the highway when that third stud snapped off probably has caused this bad hub to fuse pretty well to the shaft.

Thanks for the tips so far. I'm hoping that hammer and turn method on the gear puller will work.

Mike
buschman is offline  
post #8 of 10 (permalink) Old 02-12-2007, 08:13 AM
Garfield Rules
 
95trep3.3's Avatar
 
Join Date: Apr 2003
Location: Summerville, SC
Posts: 9,144
Feedback: 4 / 100%
                     
Quote:
Originally Posted by buschman
But anyway, my thinking is the heat that caused those studs to snap or the trama the hub in curred on the highway when that third stud snapped off probably has caused this bad hub to fuse pretty well to the shaft.
Mike
So it is stuck to the CV shaft? If so then you will need this

You can get through Auto Zones Lone a tool.
95trep3.3 is offline  
post #9 of 10 (permalink) Old 02-12-2007, 08:36 AM Thread Starter
Intrepid Modder
 
Join Date: Jul 2001
Location: Germantown, MD
Posts: 568
Feedback: 1 / 100%
                     
Quote:
Originally Posted by 95trep3.3
So it is stuck to the CV shaft? If so then you will need this

You can get through Auto Zones Lone a tool.
Yeah those teeth between the hub and the shaft are all that's holding it on. I have looked at the tool you suggested but my only problem with it is that it requires at aleats three studs to pull the hub off. I only have two left. I mean I could go out and get a stud, but the gear puller is holding surpisingly well at this point. I have a 3/4" drive socket turning the gear puller and I am really have to push hard and it still isn't budging. I've tried PB blaster and a torch(at different times) and still nothing. The bolt in the gear puller look like it's grinding into the middle of the CV shaft.

So I'm hoping the pulling pressure of the gear puller along with pops from the 48-oz hammer I'm using will be enough. Not sure what to do after that.

Hey on the left side I noticed there was this blue cover to the wheel hub that held some grease and I can see some sort of gear back there(could be part of the normal threading, not sure. But I don't remember seeing this when i did the right side 6months ago. not to mention the new one I have doesn't have this blue cover. Any idea what this is? Will I be in trouble if the new one doesn't have this? Are the right and left side hub supposed to be different? I can supply pictures tonight if people think I'm crazy. ;)

Mike
buschman is offline  
post #10 of 10 (permalink) Old 02-12-2007, 08:58 AM
Garfield Rules
 
95trep3.3's Avatar
 
Join Date: Apr 2003
Location: Summerville, SC
Posts: 9,144
Feedback: 4 / 100%
                     
Oh shit I didn't think about the studs braking off. hmm.......The only thing I can think of is heat it up like you said and beat it out with a hammer. But make sure you put the nut on it part way so you don't tare up the end of the shaft. Good luck.
95trep3.3 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the DodgeIntrepid.Net Forums - Dodge Intrepid, Concorde, 300m and Eagle Vision chat forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

Member names may only be composed of alpha-numeric characters. (A-Z and 0-9)

!!ATTENTION ADVERTISERS!! If you intend on advertising anything on this forum, whatsoever, you are required to first contact us here . Additionaly, we do NOT allow BUSINESS NAMES unless you are an Authorized Vendor. If you own a business, and want to do sales on this site via posting or private message, you will need to follow the rules. Shops, Stores, Distributors, Group Buys without being authorized will see your account terminated.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in










Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes Rate This Thread
Linear Mode Linear Mode
Rate This Thread:



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome