E-Brake Tension - Drag or No Drag? - DodgeIntrepid.Net Forums - Dodge Intrepid, Concorde, 300m and Eagle Vision chat
 
LinkBack Thread Tools Rate Thread Display Modes
post #1 of 1 (permalink) Old 08-07-2019, 08:00 PM Thread Starter
Intrepid Newbie
 
Join Date: Apr 2013
Location: Alabama, US
Posts: 66
Feedback: 0 / 0%
 
E-Brake Tension - Drag or No Drag?

Hey everyone. Been forever since I last posted.

I went about doing my first rotor and brake change recently and when it came to the rotors and brakes, there wasn't really any problems and it all went fine. However, when it came to the E-Brake I've had some issues and wanted to get some help and clear some stuff up.

So when I first accessed the rear rotors, when you spun them you'd have free movement for about 50% of a turn and then you'd hear/feel some drag for a portion and then it would be free movement again, over and over. Both sides were like this. However, I then read somewhere on these forums that this isn't ideal as it means the pads are touching inside of the rotor and they can heat up and fail.

As such, I put some lug-nuts on the rotor to keep it firmly in place and then started to spin it, reducing and adding tension until I set it just a step before I'd feel any sort of drag. Afterwards, I put the car in reverse, slowly applied the E-Brake and heard the nasty sounding 'sproing' of the auto tensioner I'd read about.

However, after returning from a test ride, I parked on an incline, threw it in neutral with the E-Brake on and immediately it, albeit slowly, started to slide forward. I had to press the E-Brake to the floor in order to get the car to stop.

So, obviously, there isn't enough tension.

So my question is, is there supposed to be a 'light' drag? Some videos showed adding tension until the rotor stayed in place without lug-nuts, but when I did that I'd feel intermittent dragging as I spun the rotor.

What's the correct amount of 'drag' and 'tension' for this? Thankfully I don't have any place in my daily routine that requires the E-Brake, but I'd still like to get it set correctly at some point.

Thanks everyone.
Kinyin is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the DodgeIntrepid.Net Forums - Dodge Intrepid, Concorde, 300m and Eagle Vision chat forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

Member names may only be composed of alpha-numeric characters. (A-Z and 0-9)

!!ATTENTION ADVERTISERS!! If you intend on advertising anything on this forum, whatsoever, you are required to first contact us here . Additionaly, we do NOT allow BUSINESS NAMES unless you are an Authorized Vendor. If you own a business, and want to do sales on this site via posting or private message, you will need to follow the rules. Shops, Stores, Distributors, Group Buys without being authorized will see your account terminated.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in










Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes Rate This Thread
Linear Mode Linear Mode
Rate This Thread:



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome