P1698 code - DodgeIntrepid.Net Forums - Dodge Intrepid, Concorde, 300m and Eagle Vision chat
 
LinkBack Thread Tools Rate Thread Display Modes
post #1 of 10 (permalink) Old 02-28-2018, 12:09 PM Thread Starter
Intrepid Newbie
 
Join Date: Feb 2018
Posts: 5
Feedback: 0 / 0%
 
P1698 code

I have a 1998 intrepid es. When it rains engine light comes on and insterment cluster goes out
After it dries up back to normal I know the code is for Tcm not reading I've also had problems with in not starting but it dries up and starts fine with no lights I'm thinking it's a wireing harness but not sure would appreciate some help thanks
Cimperati is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 10 (permalink) Old 02-28-2018, 12:37 PM
Woober Goobers!

 
Ronbo's Avatar
 
Join Date: Mar 2005
Location: Tiny Pebble, AR
Posts: 48,577
Feedback: 44 / 100%
                     
Symptom:
P1698-NO BUS MESSAGE FROM TRANS CONTROL MODULE

When Monitored and Set Condition:
P1698-NO BUS MESSAGE FROM TRANS CONTROL MODULE

When Monitored: Equipped with automatic transmission, the ignition key on, engine
running, transmission in drive, vehicle road speed and battery voltage greater than 10
volts.

Set Condition: No bus messages from the TCM for 10 seconds, two trips required.

POSSIBLE CAUSES
FUSED B(+) CIRCUIT LESS THAN 10.0 VOLTS
FUSED IGNITION SWITCH OUTPUT CIRCUIT OPEN
PCM GROUND CIRCUIT(S) OPEN
PCM INTERNAL PCI BUS OPEN
PCM PCI BUS CIRCUIT OPEN
WIRING HARNESS INTERMITTENT DEFECT
Ronbo is offline  
post #3 of 10 (permalink) Old 02-28-2018, 05:30 PM
Woober Goobers!

 
Ronbo's Avatar
 
Join Date: Mar 2005
Location: Tiny Pebble, AR
Posts: 48,577
Feedback: 44 / 100%
                     
When things happen...is it as soon as you start up or after driving a bit? You should inspect the wiring harness at the PCM/TCM modules at least. They're located behind the Drivers side headlight. PCM closest to the headlight. You'll have to unbolt the Cruise Control Solenoid above them to get a good look.
Ronbo is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #4 of 10 (permalink) Old 03-01-2018, 11:19 AM Thread Starter
Intrepid Newbie
 
Join Date: Feb 2018
Posts: 5
Feedback: 0 / 0%
 
Dash goes out and check engine light comes on after driving in rain but will continue to drive without dying out once parking it has trouble starting but once its dry will start and light will go off
Cimperati is offline  
post #5 of 10 (permalink) Old 03-01-2018, 12:23 PM
Woober Goobers!

 
Ronbo's Avatar
 
Join Date: Mar 2005
Location: Tiny Pebble, AR
Posts: 48,577
Feedback: 44 / 100%
                     
Does it show "No Bus" in the odometer display when this happens?
Ronbo is offline  
post #6 of 10 (permalink) Old 03-01-2018, 02:52 PM Thread Starter
Intrepid Newbie
 
Join Date: Feb 2018
Posts: 5
Feedback: 0 / 0%
 
No it doesn't
Cimperati is offline  
post #7 of 10 (permalink) Old 03-01-2018, 02:55 PM
Woober Goobers!

 
Ronbo's Avatar
 
Join Date: Mar 2005
Location: Tiny Pebble, AR
Posts: 48,577
Feedback: 44 / 100%
                     
Explain exactly what you mean by "Dash goes out"? Speedometer/Tachometer drop to zero? Fuel and Temp gauges stop working? Dash goes out is pretty vague!
Ronbo is offline  
post #8 of 10 (permalink) Old 03-01-2018, 03:09 PM Thread Starter
Intrepid Newbie
 
Join Date: Feb 2018
Posts: 5
Feedback: 0 / 0%
 
Tac/Speedo drops to zero and temp/fuel stay on
Check engine light comes on it keeps driving perfect when I shut it off it gives me a problem starting sometimes it will crank and run but will putter and stall or not crank at all. After drying out it will start and run fine no light on and gadge s work .
Cimperati is offline  
post #9 of 10 (permalink) Old 03-01-2018, 03:30 PM
Woober Goobers!

 
Ronbo's Avatar
 
Join Date: Mar 2005
Location: Tiny Pebble, AR
Posts: 48,577
Feedback: 44 / 100%
                     
I'm surprised the temp gauge doesn't crap out with the Speedo/Tach. Fuel gauge has it's own source to the sender in the fuel tank and not through the PCM like the other 3. Are you sure you only have one code?

Most of your symptoms point towards the PCM or it's wiring. PCM=Powertrain Control Module. Could be a bad ground. If the PCM was losing it's power source the engine wouldn't run at all.

Like I said earlier, you need to take a good look at the wiring harness around the PCM and TCM. You should also remove the connectors to each of them and see if there's any corrosion or damage to the pins inside the connectors. Disconnect the battery before doing any electrical work.

JJI=Just Junk It, LLC!
Member of the Sold SRT-8 Magnums of DI.net Club!
Perky Jerky for Everyone!!
Crazy Rons House of Mega Deals
Member of the CAN Bus Bitches Club!
Ronbo is offline  
post #10 of 10 (permalink) Old 03-01-2018, 10:00 PM Thread Starter
Intrepid Newbie
 
Join Date: Feb 2018
Posts: 5
Feedback: 0 / 0%
 
Thank you for your help I will go over it and get back to you.
Cimperati is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the DodgeIntrepid.Net Forums - Dodge Intrepid, Concorde, 300m and Eagle Vision chat forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

Member names may only be composed of alpha-numeric characters. (A-Z and 0-9)

!!ATTENTION ADVERTISERS!! If you intend on advertising anything on this forum, whatsoever, you are required to first contact us here . Additionaly, we do NOT allow BUSINESS NAMES unless you are an Authorized Vendor. If you own a business, and want to do sales on this site via posting or private message, you will need to follow the rules. Shops, Stores, Distributors, Group Buys without being authorized will see your account terminated.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in










Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes Rate This Thread
Linear Mode Linear Mode
Rate This Thread:



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome